Poslanci pripúšťajú, že by sa vzdali mesačného platu v prospech Krásnej Hôrky

22.03.2012 Bratislava

Bratislava 21. marca (TASR) - Poslanci všetkých strán zastúpených v Národnej rade SR, ktorých oslovila TASR, sú pripravení zvážiť iniciatívu prezidenta SR Ivana Gašparoviča vzdať sa svojho prvého poslaneckého platu v prospech obnovy hradu Krásna Hôrka, alebo podporiť tento zámer inou cestou.

Predseda klubu KDH Pavol Hrušovský potvrdil, že jeho strana sa výzvou hlavy štátu bude zaoberať. "Nechcem teraz vydávať posolstvá, ktoré by vyznievali príliš populistický alebo populárne, ale všetci cítime zodpovednosť za túto exkluzívnu kultúrnu národnú pamiatku, ktorá sa stala obeťou nezodpovedných. Ja nevylučujem rôzne formy aktívnej účasti na minimalizovaní škody," priblížil.

Iniciatívu Gašparoviča podporuje aj šéf Obyčajných ľudí Igor Matovič. Súčasne však podčiarkol, že skutočnou dobročinnosťou je urobiť to neverejne, bez toho, aby sa to medializovalo. "Ja som hlasoval dvakrát proti tomu, aby poslanci mohli zarábať už odo dňa zvolenia, takže z tohto pohľadu podporiť túto iniciatívu by mohlo byť spravodlivé," uviedol.

Osobnú podporu myšlienke vyjadril aj predseda poslaneckého klubu Most-Híd László Solymos, podľa ktorého už takú zbierku zvažovali aj pred výzvou Gašparoviča. Prezidentovu iniciatívu zváži aj najpočetnejší Smer-SD. Podľa poslanca Miroslava Číža by bolo dobré, ak by to nebolo len gesto, ale napríklad by sa tak odštartovala celonárodná zbierka na Krásnu Hôrku.

Obnovu hradu podporuje aj SaS, šéf liberálov Richard Sulík však súčasne poukazuje na to, že prezidentova iniciatíva je zrejme nerealizovateľná. "Neviem, či Národná rada SR vie nevyplatiť plat a namiesto toho ho poslať na Krásnu Hôrku. Ja si myslím, že to nie je možné," priblížil Sulík s tým, že sám už na obnovu hradu prispel.

Poslankyňa SDKÚ-DS Magdaléna Vášáryová si vie predstaviť, že osobne sa platu pre takýto zámer vzdá. "Neviem, čo si o tom myslia ostatní (v SDKÚ-DS), ale ja s tým problém nemám. Dúfam, že pán prezident sa pridá," dodala.

Rezort kultúry predbežne vyčíslil škodu po požiari na Krásnej Hôrke na zhruba osem miliónov eur.
 

Vyberte región